Eργαστήρια για παιδιά

Eργαστήρια για παιδιά

Eργαστήρια για παιδιά στον “Σπόρο”!

H "Σπόρος" ΑΜΚΕ - Εικαστικές Εξερευνήσεις, δημιουργήθηκε από την συνεργασία της εικαστικού Έφης Φουρίκη με τον αρχιτέκτονα Σταύρο Σοφιανόπουλο, με γνώμονα την κοινή τους αγάπη για την εικαστική παιδεία.

Σκοπός μας είναι η μεταλαμπάδευση της εικαστικής γνώσης και παιδείας μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και μιάς σειράς άλλων δράσεων που αφορούν την παιδεία και τον πολιτισμό. Έχοντας ως αφετηρία την ζωγραφική και την αρχιτεκτονική, οι δράσεις αυτές εμπλουτίζονται με στοιχεία από την ιστορία των πολιτισμών, τη γεωγραφία, τη φυσική και την βοτανική.

Βασικός μας άξονας είναι η κατανόηση της διαδικασίας της δημιουργίας ως απαραίτητη διαδρομή προς τη μάθηση και τη ζωή.

Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι τα παιδιά μέσα από διάφορες τεχνικές και χρησιμοποιώντας μια ποικιλία υλικών, να εκφραστούν δημιουργικά ώστε να εξελίσσουν τα έργα τους και να τα ολοκληρώσουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καθώς και να δουλέψουν συλλογικά επάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

 

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιους από τους κύκλους των εικαστικών μας εξερευνήσεων :

 

 

Ζωγραφικές διαδρομές στους κήπους της Δημιουργίας

Ριζώνω – Ψηλώνω – Απλώνω τα φτερά μου- Ανθίζω – Δίνω καρπούς

 

Τα Παιδιά, όπως τα Δένδρα, όπως η Τέχνη είναι Σπόρος, έχουν Ρίζες, δίνουν Άνθη και Καρπούς. Η διαδικασία της Δημιουργίας επαναλαμβάνεται, όμοια παντού.

Δουλεύοντας με παιδιά από 5 έως 11 ετών, σε εργαστήρια με βάση την Ζωγραφική και την Αρχιτεκτονική (σχέδιο – χρώμα – κολάζ - κατασκευές), τα παιδιά θα στρέψουν την ματιά τους στην παρατήρηση της Φύσης και παράλληλα θα γνωρίσουν έργα διαφόρων πολιτισμών.

Θα αναζητήσουν και θα αντιληφθούν την αντιστοιχία του κύκλου ζωής ενός δένδρου με την διαδικασία ανάπτυξης ενός παιδιού. Θα φυτέψουν ένα σπόρο και θα παρακολουθήσουν την ανάπτυξη του βήμα βήμα, ενώ παράλληλα θα “φυτέψουν” ιδέες και θα βιώσουν την υλοποίηση τους (από την στιγμή της σύλληψης μέχρι τη στιγμή της ολοκλήρωσής τους).

 

Αναζητώντας το Φώς

 

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με τις ποιότητες του φωτός και των αντανακλάσεών του.

Τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν τα παιχνίδια του φωτός επάνω σε καθημερινά αντικείμενα, σε γυαλιά, σαπουνόφουσκες, στον χώρο μέσα και έξω από το εργαστήριο. Οι τοίχοι του μεταμορφώνονται σε ζωντανά πεδία παρατήρησης, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε ανεξερεύνητους κόσμους που υπάρχουν γύρω μας αλλά προσπερνιούνται.

Με “εργαλεία” φακούς, καλειδοσκόπια, καθρέφτες, projectors, μουσικά όργανα κλπ. και με “υλικά” το φως, το νερό, διάφορα χαρτιά, υφάσματα, φύλλα δένδρων, ήχους από την φύση κλπ. καλούνται να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν στους “νέους” αυτούς κόσμους.

Εξοικειώνονται με βασικές έννοιες της Φυσικής, των Εικαστικών της Αρχιτεκτονικής και της Μουσικής (παλμός, ρυθμός, μοτίβο, σύνθεση κλπ.). Μέσα από το παιχνίδι ανακαλύπτουν “δομές” που συνδέουν την Φύση με την Τέχνη. Χρησιμοποιώντας διάφορα οπτικοακουστικά μέσα, συμμετέχουν σε ένα “ταξίδι γνώσης” από μια νέα οπτική γωνία.

 

 

Γη, Φωτιά, Αέρας, Νερό: Διάλογος με τα τέσσερα στοιχεία

 

Τα τέσσερα στοιχεία αποτελούσαν για πολλούς πολιτισμούς σημείο αναφοράς για την κατανόηση του κόσμου. Καθόριζαν την ανάγνωση της φύσης και έδιναν έμπνευση σε δημιουργούς και επιστήμονες .

Στον κύκλο αυτό τα παιδιά εξερευνούν τις διαφορετικές ποιότητες των τεσσάρων στοιχείων.

Εμπνέονται μέσα από μια σειρά δράσεων με το φως, το χώμα, τη φωτιά, τον αέρα, το νερό και δημιουργούν εικαστικά έργα και κατασκευές αποτυπώνοντας την εμπειρία των εξερευνήσεών τους.

Με αφετηρία επιλεγμένα ζωγραφικά έργα και αρχιτεκτονικές κατασκευές διάφορων πολιτισμών τα παιδιά κατανοούν την σχέση των τεσσάρων στοιχείων στη δημιουργία καθώς και στην καθημερινή ζωή.

Με φυσικά και τεχνητά υλικά, σπόρους, καρπούς, κεριά, πηλό, “πολύχρωμες δροσοσταλίδες”, χρώματα, ριζόχαρτα και υλικά ανακύκλωσης συνθέτουν τα έργα τους.

 

Φόρμα δήλωσης ενδιαφέροντος

Visit Us

Χαλάνδρι

Email Us

info@sporos.edu.gr

 

Search