Διοργάνωση Ατομικής Έκθεσης με τίτλο "Πνοές / Spiritus lenis" - Art Appel Gallery || SPOROS 2022

Στην ατομική μου έκθεση με τίτλο “Πνοές” στην γκαλερί Art Appel τον Σεπτέμβριο του 2022, παρουσίασα μια ενότητα σχεδίων με μολύβι και μελάνι η οποία ξεκίνησε το 2016 συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Αθηνά Σχινά στον κατάλογο της έκθεσης:

“Σε όλες σχεδόν τις ενότητες των έργων που μέχρι σήμερα έχει η Ε. Φ. δημιουργήσει, ιδιαίτερη σημασία αποκτά το φως και η καταλυτική του «οργανικότητα», οι κυμαινόμενες εντάσεις και οι υφέσεις του, οι οπτικές επίσης γωνίες των προσλήψεών μας, οι τονικότητες των σκιάσεων και οι αποκλίνουσες πολλές φορές αποστάσεις της παρατήρησής μας. Μέσα από τα έργα της, αναδεικνύονται, σχεδόν με μουσικό τρόπο, οι αδιαφανείς ιδιοσυχνότητες και οι ταλαντώσεις, οι διαφόρων ρυθμών και τρόπων δονήσεις καθώς και οι αντανακλάσεις των «αντικειμένων» στα οποία προσπίπτει και μεταβολίζει το φως. Το φως, που είναι δισυπόστατο, δηλαδή σωματίδιο και κύμα (όπως μας αφήνει να το υποψιαζόμαστε μέσα από τα έργα της η Ε. Φουρίκη) αποκαλύπτει -ως φυσικές διεργασίες- τις ετεροπροσωπίες της ατομικότητας μας και ταυτόχρονα την σύνδεση με την ενδοχώρα μας, τις συνάφειες επίσης αλλά και τις αλληλεπενέργειές μας. Επιπλέον, μας υποδεικνύει τις εναλλακτικότητες, όπως και τις περιοδικότητες του μικρόκοσμου, που κατά κάποιον τρόπο αντιστοιχούν και στην μεγακλίμακα του κόσμου μας.

Στην πρόσφατη ενότητα «Πνοές» (που την επεξεργάζεται και την συμπληρώνει εδώ και πολλά χρόνια), η Έφη Φουρίκη εστιάζει το βλέμμα της στην χαμηλή βλάστηση της φύσης, ως έναν σιωπηλό αντικατοπτρισμό του «εαυτού», των συναναστροφών και των συσχετισμών του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η φύση εκλαμβάνεται ως σύστοιχό αντικείμενο του «εαυτού» και των αδιαφανών του λειτουργιών. Επίσης, την φύση την χρησιμοποιεί η ζωγράφος πραγματογνωστικά και παραλλήλως αλληγορικά.” 

 

Search